Big Buddha din Ko Samui, Crocs si happy ending

Februarie 2011

Insula Koh Samui din Tailanda are un gardian impunator, de 12 m inaltime, pe care il poti vedea inca din avion, inainte de aterizare: Big Buddha. Statuia aurie, care il reprezinta pe Buddha in pozitia “lotus”, a fost construita in 1972 si este amplasata pe un postament inalt, in capatul unor scari decorate cu mozaicuri stralucitoare si dragoni.

La inceput, imi imaginez vizita la acest templu ca pe ceva oarecum amuzant, stare puternic accentuata de hahaielile si glumele legate de teama de a nu ne mai gasi pantofii la plecare (ca de fiecare data cand vizitam un templu budist).

Pornim desculti (asa cum o cere cutuma) la escaladarea treptelor, pentru a ajunge sa ne zgaim mai de aproape la zeitatea uriasa ce scanteiaza orbitor in lumina soarelui.

Tailandezii aduc drept ofranda orez, flori, fructe si betisoare parfumate, care impregneaza puternic aerul.

Ajunsa la baza statuii si admirandu-l pe Big Buddha, incerc o senzatie stranie (insa de asteptat intr-un loc sacru): tot amuzamentul dispare. Ii ia locul un val de liniste, uluire placuta, detasare de cei din jur. Parca plutesc. Zambesc si imi e bine. Ceramica racoroasa si curata de pe jos imi mangaie talpile, vantul parca susura povesti de iubire la ureche. Peisajele la care am acces din varful ansamblului au o doza de ireal. La fel si fotografiile…

Big Buddha is not just big, he is also great. He makes me think, but most importantly, he makes me FEEL a lot. What a lovely, often forgotten feeling: to FEEL!*

La plecare, asa, ca pentru a reveni cu picioarele pe pamant: stupoare! Constat ca in timpul acestei vizite inaltatoare din punct de vedere spiritual nu mi-a crescut numai vibratia launtrica, ci si picioarele… Hmmm… da-i si indeasa pantofii (ma rog, de fapt niste Crocs urati ca naiba, dar foarte practici prin praful de pe drumurile insulei) si nimic. Adica io inteleg ca e cald si se umfla picioarele, da’ sa se si lungeasca?!? Cu vreo 3 numere?!?…

La cativa metri de mine, o tipa americana la a treia tinerete da sa plece si se impiedica. O data, de doua ori… Ia stai… nu cumva…? Ba da! Chiar asa! Arata ca motanul incaltat cu salupe. Salupele mele, that is! Crocs-ii din poveste: aproximativ 40 de euro perechea. Expresia de pe fata ei: priceless!

Totul e bine cand se termina cu bine: ne luam fiecare perechea de incaltari proprie, sub privirea amuzata a marelui Buda, care probabil se distreaza de minune pe seama a doua femei zapacite care rasufla usurate ca au plecat de la templu cu aceeasi masura la picior (adicatelea fiecare cu masura cu care a venit). Pam pam!

*Big Buddha is not just big, he is also great. He makes me think, but most importantly, he makes me FEEL a lot. What a lovely, often forgotten feeling: to FEEL! = Big Buda nu este numai mare, este si maret. Ma face sa ma gandesc la multe lucruri, dar cel mai important: ma face sa SIMT foarte multe lucruri. Ce sentiment minunat, adesea uitat! Sa SIMTI!

Big Buddha

Big Buddha

Big Buddha

Big Buddha

Scara cu dragoni

Ie romaneasca pe taramuri asiatice

Ie romaneasca pe taramuri asiatice

Privelistea de sus

Privelistea de sus

2 gânduri despre „Big Buddha din Ko Samui, Crocs si happy ending

  1. N-am eu gară cu spiritualitatea – indiferent pe ce meleaguri ar fi – dar mi-a plăcut faza cu „priceless”, precum şi poza cu ia şi cea de dedesubt cu priveliştea. Aşadar, un Like. 😉

Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s