Domaine de la Citadelle: Muzeul Tirbusonului. Provence

Azi dimineata era un soare atat de placut, incat mi s-a facut brusc dor de vara, de vacanta. Mi s-a facut atat de dor, incat ma frigeau talpile. Imi venea sa plec atunci, pe loc, fara bagaje, fara rezervari, doar cu dorul de duca. De-ar fi asa de simplu… Realitatea cotidiana nu mi-a dat ragaz decat foarte putin, dupa care si-a infipt dureros ghearele in talpile mele care pentru o clipa isi luasera zborul si m-a tras violent inapoi, izbindu-ma cu derriere-ul de pamant, ca sa-mi revina la cap mintea plecata pe coclauri.

Acum ca pe ziua de azi mi-am facut datoria catre job, patrie si familie, pot sa va povestesc despre coclaurii pe care-mi zburda mintea dimineata.

Provence. S-au scris, pictat si spus atatea lucruri minunate despre acest loc binecuvantat de Dumnezeu… E-atata frumusete pe acest taram, incat cuvintele mi se innoada si mi se invalmasesc in gand. Nici unde nu-i un soare atat de bland, o lumina asa frumoasa, care asterne praf de vise peste culorile din jur. Simt splendoarea Provence-ului cu toata fiinta mea. Este molipsitoare. „Se ia” pe suflet, iti rasare pe chip, se oglindeste-n ochii tai si-ai jumatatii tale. E un loc fantastic, ce-atinge toate simturile, invita la visare, la ras si la iubire; te face sa plutesti si totusi, rareori mi s-a-ntamplat sa fiu mai ancorata-n realitate si mai legata de natura decat aici.

Buuun. Cred ca v-ati dat seama ca imi cam place in Provence. Aaaaaahhhhh. Inca un suspin adaaanc. Si-acum sa revenim la stilul realist care ma caracterizeaza si sa vorbim despre tirbusoane. Hmmm. Da, nu e chiar hodoronc-tronc, pentru ca daca e sa existe un Muzeu al Tirbusonului, atunci ce loc mai potrivit decat in mijlocul unei vii din Provence?

Domaine de la Citadelle, Menerbes, Provence. Foto: ©Slowaholic

Domaine de la Citadelle din Menerbes gazduieste Le Musee du Tire-Bouchon. Proprietatea este splendida. Cand am ajuns in micuta parcare am avut senzatia ca ma aflu intr-un film. Atmosfera era aproape incremenita in caldura dupa-amiezei de vara. Un vanticel adia slab, atat cat sa faca lucrurile sa fie perfecte. In interiorul cladirii racoarea placuta ne-a facut sa uitam imediat de arsita de afara. Am fost intampinati de un domn tanar, foarte amabil, care ne-a inmanat pliante pentru Muzeul Tirbusonului: „Welcome to the corkscrew museum, a collection of more than a thousand items, from the 17th Century to the present, brought together by Mr. Yves Rousset-Rouard.” Domaine de la Citadelle produce si vinde propriul vin, organizand ‘evidement’ si degustari. Asa cum scrie pe site-ul lor, „In ultimii 25 de ani, gratie unei imense investitii in resurse umane si tehnologie, familia Rousset-Rouard a reusit sa transforme Citadelle intr-unul dintre cei mai buni producatori de vin din Luberon„.

Nefiind mari bautori de vin, avand in continuare de parcurs multi kilometri la volanul masinii si dorind sa facem fata cu brio caldurii de afara, am preferat sa ne desfatam doar cu vizitarea muzeului, a proprietatii si a imprejurimilor, renuntand la testarea licorii lui Bachus.

Va invit in continuare sa vizitam impreuna „La Citadelle” si Muzeul Tirbusonului. 🙂

FOTO: ©Slowaholic

Panoul de comanda pentru fabricarea vinului

Panoul de comanda pentru fabricarea vinului

Aaaaaaaahhhhhhh….

15 gânduri despre „Domaine de la Citadelle: Muzeul Tirbusonului. Provence

  1. Interesanta povestioara.Cum eu „sunt cu istoria”, este un minunat prilej de calatorie „in timp”, de la Galia Transalpina „Provincia nostra=Provincia”. Iulius Caesar vs.Pompei, Augustus,Constantin, …apoi „regii” Burgunzi si cei Angevini,…Papii din Avignon…Ludovic XIV,Richelieu,Vauban…Napo-leon…pana la de Gaulle s.a., toti cu conexiuni in Provence. Ca sa nu mai vorbesc de Arles (Van Gogh), Cezanne, Renoir, Monet…si moderna Coasta de Azur. Multumesc pentru prilejul incantarii sufletului meu, pornind de la nostimele tirbusoane. Persevereaza si bucura-ne cu alte naratii. Andrei I.

    • Tocmai pentru ca este atat de incarcat de istorie, pentru ca a prilejuit atata arta si pentru ca a fost atat de frumos descris de altii, imi vine greu sa fac aprecieri despre Provence. Incerc sa reiau traseeele noastre cu un minim de cuvinte, limitandu-ma la povestile de calatorie. 🙂 Voi mai povesti despre incursiunile in sudul Frantei: Provence si Coasta de Azur. Este singurul loc din lume in care m-as muta fara sa clipesc. 🙂

  2. P.S . la comentariul anterior . Gata. Hai sa dam o fuga in splendida Provence si stand in iarba sa privim cum lumina asterne praf de vise peste culorile din jur (cam asa le vedea si Monet). Daca ii luam si pe B. + catelul, vom fi ” Trei intr-o…masina, fara a mai socoti cainele” :-).

  3. Asta e unul din visele mele, sa vad Provence, sa ma plimb pe acolo, uite, mi-ai dat idei cu Muzeul tirbusonului, habar nu aveam de el 😀 Imi povestise cineva ca fusese acum un an si se cazase la un soi de pensiune simpla, si toata noaptea a dormit cu fereastra deschisa, inspirand cu nesat mirosul campului cu lavanda de mai incolo… Vreau si eu, clar!

    • Este un vis frumos, care poate sa devina realitate destul de usor. 🙂 Nu stiu daca ai citit Peter Mayle, seria de carti despre Provence: „Un an in Provence”, „Din nou in Provence”, etc. In cazul in care nu le-ai citit, ti le recomand inainte de vizita acolo. Te va ajuta sa iti structurezi mai bine traseul si in plus, scriitura e foarte placuta si amuzanta. :))) Iti doresc sa ajungi cat mai repede si sa ai o experienta minunata!

Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s