‘Raliu’ spre St Paul de Vence

Duminica, 02 august 2009. Luam autobuzul 400 din Nisa spre St Paul de Vence. Ajungem cu bine la destinatie dupa o ora, in ciuda soferului sarit de pe fix care se viseaza pilot de formula unu si exerseaza pe serpentine cu autobuzul plin de turisti.

St Paul de Vence este un sat medieval splendid, construit pe varful uneia dintre multele coline care impanzesc sudul Frantei, raspandind un sarm aparte.

Inconjurat de un zid ca de cetate, satul este extrem de bine conservat si intretinut. Este locuit, fiind plin de magazine cochete, galerii de arta si carciumioare pitoresti inghesuite in spatii minuscule. Privelistile asupra vailor din jur sunt fantastice, vegetatia este abundenta si se simte un miros intens de verde si de pamant. Cel mai mult ma impresioneaza pinii impunatori, specifici zonei. Pe fundal rasuna fara incetare zgomotul sacadat produs de „cigales”.

Plimbarea este foarte placuta, atmosfera e calma, suntem usor toropiti de caldura verii, dar ne simtim minunat, foarte relaxati. Cumparam un pergament cu flori presate dintr-o pravalioara unde o doamna in varsta, extrem de amabila si simpatica, ne explica procedeul de ‘fabricatie’ al obiectului achizitionat. B, caruia ii place sa atribuie nume persoanelor intalnite in functie de impresia pe care i-o fac, a vorbit pana spre seara cu mare placere si amuzament despre ‘tanti Verbina’. 🙂

In a doua parte a zilei urcam pret de un kilometru pe dealul de vis-a-vis de sat, la Muzeul (Fundatia) Maeght. Construita prin 1964 de catre familia Maeght, proprietatea a fost impartita si gandita special pentru a gazdui obiecte de arta atat in gradini, cat si la interior. Exponatele sunt preponderent creatii ale lui Miro, ceea ce pe mine ma incanta, iar pe B il amuza atat de tare, incat imi promite solemn ca la intoarcere se va apuca in sfarsit de pictat, urmand sa isi schimbe cariera si sa devina un artist excentric, de mare succes, aruncand aleatoriu puncte de culoare pe panza. Nu a precizat cand anume, asa ca eu inca astept.

Cladirea Maeght are o arhitectura ultra moderna, unde predomina betonul, finisat astfel incat sa se vada urmele cofrajelor. Acoperisul colecteaza apa de ploaie stransa apoi in rezervoare speciale.

La Fundatia Maeght

La Fundatia Maeght

La plecare, in statia de autobuz, agitatie mare.

O masina trasa pe dreapta, ale carei frane fusesera supra solicitate pe drumul serpuitor de munte, scoate fum.

Toata lumea e intr-o mare panica. Niste pustoaice slabute tip ‘Sandy Bell‘ fug care incotro dand din maini si urland ca din gura de sarpe ca masina explpodeaza.

Un francez inalt si gras tipa de pe trotuarul de vis-a-vis la soferul disperat si neajutorat al vehiculului fumegator sa faca rost de un stingator inainte de a ridica ‘le capot’, pentru ca ‘a son avis, il y a du feu’ dedesubt.

Intre timp apare autobuzul cu soferul de raliu ratat, rosu la fatza, cu narile frematande, in mod evident pregatit sa dea gata cel putin un pasager suferind de inima in cursa nebuneasca inapoi spre Nisa.

Ocupandu-ne grabiti locurile pe scaune, zarim cu coada ochiului o masina plina cu jandarmi veniti sa salveze St Paul de Vence de posibilul incendiu mistuitor care ar fi putut fi generat (‘a leur avis’) de motorul fumegand al bietilor turisti care nu stiu sa conduca pe serpentine.

FOTO: ©Slowaholic

12 gânduri despre „‘Raliu’ spre St Paul de Vence

 1. Foarte interesant. Pana a deveni pictor excentric, B. este un fotograf grozav. Felicitari.
  Ancutei, de Florii,…un camp cu floricele 🙂 Andrei I.

 2. Mereu am avut impresia ca nu m-am nascut in locul potrivit 😀
  …acu stiu sigur 😀 !

  Foarte frumoase fotografii, niste locatii de vis nu alta.

     • Desigur, le am pe lista pentru o zi separata. Chestia ar fi ca vreau sa fac si turul peninsulei Saint Jean Cap Ferrat, dar nu stiu care ar fi ordinea corecta ca sa vizitez si Ephrussi si Kerylos. E ceva de mers, se pare. Ai scris aici despre Cap Ferrat sau aceste vile si nu vad eu? Cu mare grag :0 am descoperit si eu acest blog.

      • Nu am scris despre ele. Mi-am tot propus si nu am apucat. O voi face cat mai curand, in masura in care imi va permite timpul si inspiratia. Din pacate deocamdata sunt implicata intr-un proiect care nu imi lasa aproape niciun strop de timp liber.
       Bine ai venit la mine in vizita! Te mai astept cu mare placere. 🙂

Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s