Călătorie în antichitate: Villa Grecque Kerylos

De multă vreme tot spun că povestesc despre un loc fabulos. Și nu știu cum se face că mereu am sărit peste el. Dar de data asta vă povestesc.

În Beaulieu-sur-Mer, aproape de Nisa, se află Vila Grecească Kerylos, unde vizitatorii sunt pur și simplu transportați înapoi în timp. Vila Kerylos a fost construită între anii 1902 și 1908, în plină perioadă Belle Epoque, după modelul vilelor grecești din Insula Delos din secolul 2 î.e.n. Pentru a o vizita, se poate ajunge din Nisa destul de ușor, fie cu mașina, fie cu autobuzul.

Vila Kerylos a fost construită de către proprietarul Théodore Reinach, arheolog și patron al artelor, cu concursul arhitectului Emmanuel Pontremoli, ambii pasionați de Grecia antică. Théodore Reinach a locuit la vilă împreună cu familia. La moartea sa, în 1928, Reinach a dispus ca vila să revină Institut de France, al cărui membru fusese.

Am putut să văd cum se trăia în Grecia antică, în familiile bogate, având în același timp avantajele modernității. Este spectaculos, mai ales că arhitectura antică face un contrast incredibil cu yachturile și bărcile aflate de jur împrejur. Vă invit la un tur foto al vilei și al priveliștilor din preajma ei.

15 gânduri despre „Călătorie în antichitate: Villa Grecque Kerylos

 1. exista buda si e tot ca n Grecia antica 🙂 dar are si sistem de reciclare
  m au luat nostalgiile 🙂 faina casa, faina zona, de regiune ce sa mai zic…
  am fi vrut sa mergem si la vila Villa Rothschild. eh…altadata

 2. Aceasta vila copiata in detaliu dupa descoperiri arheologice este o mostra a vietii anticilor :organizarea locuintei, importanta acordata curateniei corporale pentru care construiau splendide bazine marmoreene nu doar niste „baite” ,ventilatia si umiditatea asigurate de curtea interioara cu nelipsita arteziana din mijloc avand rol precis in asigurarea microclimatului domestic,splendoarea decoratiilor fie ele pardoseli din mozaicuri, pereti pictati, mobilier etc. Traiau frumos anticii cu grija lor de a-si cultiva si spiritul (cei mai mari filozofi, mari istorici, mari literati, mari dramaturgi,iubitori de muzica- pe care o ascultau in Odeon caci Amfiteatrul era destinat teatrului – bibliotecile din Polis, arhitectura monumentala a templelor, perfectiunea pe care o atinge sculpturile lui Phidias ori Praxitele) si trupul ( tinerii,baieti si fete erau educati in gimnaziile dotate cu palestre pt alergari, stadioane pt. atletism, Nimpheum pt innot,etc,etc.
  Ce facem noi azi mai mult si mai bine pt fiinta umana? Nici cultivarea mintii nici ingrijirea trupului nu mai sant la pret precum eraula antici . ” Mens sana in corpore sano” e de domeniul trecutului. Acum -istovire si irosire in fata calculatorului care pt multi a inlocuit realitatea cu virtualul. Evoluam? Involuam?
  Noroc ca- iata- mai sant oameni care isi propun si reusesc sa traiasca in zona frumoasa a realitatii si au si prieteni pe internet de aceeasi parte a baricadei cucare” se bucura peindelete ” . Bravo Slowaholic! Si eu caut cu indarjire sa pun in faţă ce este bun si frumos; Mi se pare nedrept , aproape un pacat ,sa nu pretuiesc minunile ce ni le daruieste Dumnezeu zi de zi. Faptul ca sant „pe gratis”, nu inseamna ca nu au valoare . Aici isi au locul frumoasele tale fotografii cu apusul soarelui sau valurile marii sau plante sau pasari sau pesti cu toatele uluitoare. Toata Creatia este o minune – cu om in frunte – el insusi minunea minunilor; ce nu poate fi conceputa de propria-i minte.
  Cu drag, Slowaholic, Tine-te bine in şaua vremurilor noastre si prinde-l si pe Piticot de coama calului tau ,sa invete sa se bucure si sa pretuiasca viata!

Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s