Zbor liber

Am citit mult în ultima vreme. Despre om. Despre suflet, trup, nevoi, putință, neputință, dorințe, întrebări, forță, slăbiciune, încredere, teamă, iubire, ură, credință, necredință, religii, educație, copii și părinți, da sau nu, eu sau ceilalți, condiționări, relaționări și lista poate continua.

Cu cât citesc mai mult, cu atât îmi dau seama că ideile celorlalți te pot ajuta, îți pot deschide orizontul, îți pot arăta puncte de vedere complet noi, îți pot oferi  revelații, dar nu îți răspund concret la întrebări. Nu îți pot rezolva problemele. Nu au cum, pentru că fiecare om este unic.

Atunci?…  Mă întreba o prietenă foarte bună cum știu dacă aleg bine, cum știu dacă deciziile importante din viață sunt corecte, de unde știu eu ce să fac și cum să fac. Ei bine, răspunsul este: nu știu. Nu pot avea certitudini. Fac doar așa cum simt eu că este mai bine.

Nu cred că putem afla vreodată răspunsul la toate întrebările noastre. Și mai cred că aceleași întrebări pot avea răspunsuri diferite mâine față de azi, poimâine față de mâine, pentru simplul fapt că suntem într-o continuă schimbare.

Am constatat că este mult mai simplu să nu îmi mai pun prea multe întrebări, pentru că nu fac decât să obosesc. Oricum nu ajung nicăieri. Cu cât încerc mai mult să înțeleg, cu atât mai evident îmi este că nu știu nimic.

Singurul lucru cât de cât clar e că înțeleg lucruri doar din propriile experiențe. Pentru mine, ele sunt singurele învățături adevărate. Nu pot cu adevărat să învăț din poveștile altora, pentru că fiecare om acționează și reacționează altfel, are un istoric aparte, are de învățat lecții diferite și are o sensibilitate unică. De exemplu, nu poți ști ce gust are o pară dacă nu guști din ea. Degeaba îți explică o sută de oameni. S-ar putea să auzi o sută de explicații diferite, dar până când nu guști, nu știi.

Mi-am dat seama că cel mai important drept al omului este libertatea. Libertatea de a fi el însuși, puternic, frumos, pe picioarele lui. Liber să trăiască, să gândească și să simtă cum dorește. Liber de idei impuse de alții, de convenții, atașamente, confirmări, dependențe, de așteptările proprii sau ale celorlalți. Când îți dai seama de acest lucru, libertatea devine mai presus de orice.

Această prezentare necesită JavaScript.

14 gânduri despre „Zbor liber

 1. Ai sumarizat cu gratie, modestie si claritate, raspunsul la intrebarile care ma macina de atat de mult timp! Infinite raspunsuri corecte la atat de putine si tipice intrebari. Scrii pentru sufletul meu?

  • Mulțumesc pentru vorbele frumoase, draga mea. Scriu din suflet, iar dacă sufletul tău se întâlnește cu al meu și se bucură, înseamnă că ceea ce scriu are un rost nu numai pentru mine. Te îmbrățișez strâns.

 2. Liberi cu adevarat nu suntem niciodata, dar invatam care sunt acele mici compromisuri ce nu ne schimba esenta . Un w/e minunat !

 3. In dorinta noastra de a cunoaste, de a afla , iar si iar altceva, nu facem decat sa ne afundam in necunoscut. Orice lucru nou descoperit ne mana pe inzecite cai virgine. Poate si de-aia multi renunta, se limiteaza in a afla lucruri noi doar in masura in care acestea le aduc un imediat avantaj. Pragmatismul le confera un confort nu doar spiritual ci chiar material. Se spune ca si traiesc mai mult. :). La o superficiala analiza esti tentat a crede ca nu sunt decat avantaje pentru aceasta categorie. Marele lor dezavantaj insa e ca nu stiu sa viseze. Si nici nu pot. Cel mult cate-un cosmar le tulbura somnul.
  Sa fii liber, cum spui tu si sa visezi.
  Si-acum…… ssst …poate cineva, chiar acum, viseaza. 🙂

 4. Citind, deschizi aripile spre posibile trăiri. Trăirea este un alt pas, ceva mai greu.
  Libertatea a fost şi probabil va rămîne un deziderat, căci nici o societate nu a permis-o cu adevărat, de cînd se ştie omul om. Oamenii mici au teamă de oamenii obişnuiţi şi groază de cei mari, aşa că şi-au creat organisme care să le suprime acelora libertatea. Rezultatul este ceea ce vedem cu ochiul liber. Visăm cu aripile tăiate, precum găinile din ogradă. Vom putea zbura vreodată, oare, acel zbor liber, altfel decît în propriile vise…?

Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s