10 motive pentru care să vizitezi Estonia

Am vrut să plecăm la început de an într-un loc unde nu mai fuseserăm niciodată. Și am ales Tallinn, capitala Estoniei. 2014 a fost un an cu multe încercări și momente complicate, dar Dumnezeu, în infinita Lui mărinimie, compensează întotdeauna. Și a făcut astfel încât pe lângă Tallinn, să primim bonus Varșovia și Helsinki, însă despre acestea, cu altă ocazie. 🙂

Deși citisem despre Estonia și despre Tallinn, am plecat oarecum fără așteptări. Ceea ce a fost minunat, pentru că toată călătoria s-a dovedit a fi o încântare și o surpriză continuă. Una foarte plăcută. Rareori mi se întâmplă să îmi placă un loc atât de mult, încât să plec de acolo cu dorința arzătoare de a mă întoarce să văd mai mult și asta cât mai curând. De data acesta îmi doresc din tot sufletul să revin la Tallinn și să cunosc și restul țării, preferabil într-un tur cu mașina, făcut vara, pe îndelete.

Nici gerul crâncen (în prima zi au fost -15 grade C, dar cred că senzația reală era de -25), nici numărul mic de ore cu lumină din zi (se luminează pe la ora 9 și se întunecă pe la 16), nu mi-a știrbit din bucurie.

Membră a Uniunii Europene și a zonei Euro (a trecut la Euro în 2011), Estonia are numai 1,3 milioane de locuitori, fiind țara din UE cu cea mai mică densitate a populației. Economia Estoniei este prosperă, fiind un stat extrem de civilizat și dezvoltat, iar prețurile destul de mari subliniază acest aspect.

Voi reveni cu povești despre Tallinn. Acum vă spun zece dintre multele motive pentru care Estonia merită vizitată, conform Ghidului „Travel Guide of Estonia / Fun at Every Turn”:

1) Aer curat, natură intactă, păduri virgine și peste 2000 de km de trasee pentru drumeții.

2) Distanțele scurte – nu este nevoie să alegi între natură și oraș, pentru că te poți bucura de ambele cu ușurință.

3) Centrul Istoric al orașului Tallinn, aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO.

4) O linie de coastă de 3800km, plaje superbe cu nisip, peste 1500 de insule și o cultură maritimă bogată.

5) Cultură înfloritoare: muzee interactive, conace și fortărețe istorice, peste 200 de festivaluri excepționale anual.

6) „Insule” culturale unice, cum ar fi: minoritatea Seto (nu sunt sigură dacă aceasta este traducerea corectă în limba română), cu al lor stil special în care cântă: leelo; locuitorii Insulei Kihnu, a căror cultură se află pe lista UNESCO de Patrimoniu Intangibil, precum și Vechii Credincioși Ruși.

7) Băi terapeutice cu nămol și spa-uri pentru relaxare.

8) Un loc de odihnă preferat pentru păsări migratoare și habitat pentru multe animale sălbatice care acum sunt foarte rare în restul Europei.

9) Hrană curată, organică și procurată direct din surse naturale (necultivate).

10) Un mediu care inspiră inovație: una dintre primele țări europene în care transmisia 4G acoperă aproape tot teritoriul; WI-FI-ul gratuit este un drept al omului în toată regula; există multe servicii publice online care sunt foarte utile și ușor de utilizat.

Și ca să vă fac și mai curioși, iată o selecție foto din Tallinn. 🙂

7 gânduri despre „10 motive pentru care să vizitezi Estonia

  1. Nu numai că mi-ai trezit interesul, dar m-ai făcut să tresar citind introducerea ta. De ce? Pentru că și pentru noi anul 2014 a fost un an greu, cu încercări și obstacole, pe care am fost binecuvântați să le trecem sau acceptăm. Și la fel am început anul 2015 cu vizitarea unui loc nou, un ținut exotic aflat în împărăția soarelui, Republica Dominicană. 🙂

    • 2014 a fost așa pentru foarte mulți oameni. 🙂 Se face curățenie, se pare. 🙂 Tot ceea ce nu mai funcționează dispare sau se schimbă. Suntem obligați de viață să ne asumăm responsabilitatea pentru foarte multe lucruri și să acceptăm că biața nu are mereu cursul pe care îl vrem. Eu sunt convinsă că totul este spre bine, oricât de dificil este pe moment. Cât despre Dominicană… Wow! Un mare dar din partea Universului, ați văzut un crâmpei de paradis. 🙂 e și pe lista mea

  2. Pentru mine sper ca 2015 sa fie cu mari schimbari…Da Doamne, spre bine ca de rau am tot avut 😦 Sa fiu optimista si sa cred si eu ca tot raul e spre bine. Macar acest gand sa ma mai tina pe linie. In plus in vara am mari emotii cu bacul si facultatea fetei mele. Offf!!! Mi-e gandul la vacante si hoinareli dar nu stiu ce va mai fi anul asta pt. mine…….
    Dar sa trecem si la lucruri vesele; am vizitat si eu Tallin si mi-a placut mult. Nu am vizitat decat centrul vechi dar mi-a lasat amintiri frumoase. Totusi Riga m-a atins la inima ceva mai apasat… 😉 Ca sa nu mai zic de Helsinki. Voi scrie si eu impresii despre fiecare in parte, cand le va veni randul. O saptamana reusita!

    • Nu spera că 2015 va fi mai bun. Crezi asta din toată inima! Deja este mult mai bine, nu-i așa? 🙂 Baftă la BAC! Cu mult curaj și încredere în fiica ta și în Dumnezeu! Va fi excelent. Presimt eu 😉 Cât despre vacanțe, abia aștept povești despre cele trecute și despre cele care urmează. 🙂

  3. Pingback: Povestea marzipanului | SLOWAHOLIC®

Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s