Care e prețul pentru a învăța?

Am auzit adesea ideea că ‘nu există nici bine, nici rău’. Totul este relativ. Noi punem etichete pe întâmplări, pe oameni și pe lucruri. Ele doar sunt. Nu neapărat bune sau rele…

O vreme mi-a fost imposibil să accept că poate fi adevărat. Sigur există bine și rău. Oameni buni și oameni răi. Întâmplări bune și întâmplări rele…

Apoi am început să îmi dau seama că da, totul este relativ. Și mi-am mai dat seama că noi nu vedem niciodată întregul. Vedem doar bucăți din realitate și doar din perspectiva noastră, filtrând totul prin ochii noștri, prin convingerile noastre adânc înrădăcinate, fiind mereu sub influența puternică a dorințelor, speranțelor și așteptărilor noastre. Conform vorbei aceleia „un șut în fund este un pas înainte”, o întâmplare percepută ca fiind negativă se poate dovedi a fi de fapt o mare binecuvântare pe termen lung. Mie mi s-a întâmplat asta de multe ori. De la chestiuni mărunte până la chestiuni majore. Pe moment m-am enervat sau m-am întristat sau am înjurat sau m-a durut de m-a rupt, dar aproape întotdeauna, după o vreme, mi-am dat seama că a fost mai bine așa.

Prietena mea cea mai bună, „vocea rațiunii” din viața mea, așa cum o alint uneori și despre care v-am mai povestit, mi-a spus cândva o poveste:

Un mic suflet aflat printre alte suflete mai mari sau asemenea lui, alături de Dumnezeu, își dorea foarte mult să învețe și el ceva. S-a dus la Dumnezeu și i-a spus: „Doamne, Te rog, ajută-mă. Vreau să învăț și eu ceva important.” Dumnezeu l-a întrebat atunci: „Ce ai vrea să înveți, suflete? Vrei să înveți iubirea, răbdarea, curajul, iertarea…?” Micul suflet i-a răspuns hotărât: „Doamne, vreau să învăț iertarea. Dar cum pot să învăț asta?” Dumnezeu i-a răspuns: „Nu poți învăța iertarea decât ajutat de un alt suflet”. Atunci micul suflet s-a întors către celelalte suflete și le-a întrebat: „Care dintre voi, suflete frumoase, vreți să mă ajutați să învăț iertarea?”. Atunci un suflet mare și frumos s-a apropiat de el și i-a spus: „Eu te pot ajuta să înveți iertarea. Dar ești absolut sigur că asta îți dorești?”. „Da, sunt sigur!”. „Ei bine”, a răspuns atunci sufletul mare și frumos, „eu te voi învăța ce înseamnă iertarea, dar asta înseamnă că în viața următoare, după ce ne vom reîntrupa, eu voi fi nevoit să îți fac ceva îngrozitor.” Micul suflet, înțelegând, i-a răspuns: „Oh, suflet frumos! Vei face tu asta pentru mine? Îți mulțumesc nespus!”.

Chiar și în piatră, pe ploaie și pe frig, poți descoperi o comoară. :)  Caldarâm / Cluj, ian. 2015. Foto: ©Slowaholic

Chiar și în piatră, pe ploaie și pe frig, poți descoperi o comoară. 🙂
Caldarâm / Cluj, ian. 2015. Foto: ©Slowaholic

4 gânduri despre „Care e prețul pentru a învăța?

  1. Se zice că am fost creaţi din iubire, şi când spun asta nu mă refer la materia din noi. Am fost creaţi din iubire, dar pentru a reuşi să o înţelegem, să tindem spre asemănarea cu Creatorul, trebuie să învăţăm iertarea.

Comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s